Intellisol

Intellisol – Eerste energiepositief bedrijvencentrum

“Intellisol is gegroeid uit de sector van de installatie van zonnepanelen, en is nu geëvolueerd naar de plaatsing van nieuwe intelligente systemen, zonder het gebruik van fossiele brandstof”, vertelt Herman Daniëls, CEO van Intellisol.

“Om onze kennis en knowhow tot leven te brengen, beslisten we in 2011 om dit gebouw neer te zetten. Zo willen we de volgende 10 jaar het gebouw verder analyseren, het is trouwens zodanig uitgerust dat we fier mogen spreken van het allereerste energiepositief bedrijvencentrum in België. Voor ons is het ook echt een levend labo waar zowel eigen personeel als klanten kennis zullen maken met de technieken van de toekomst.”

“We zijn hiermee duidelijk trendsetter, maar onze bedoeling blijft uiteindelijk om de verschillende actoren in de bouw aan te zetten voor ze een project opstarten “na te denken” en zeer goed te plannen. Dat maakt het nadien makkelijk de juiste technieken te kiezen die een gebouw extreem energiezuinig maken en dus rendabeler dan een gebouw met de huidige, klassieke energieverslindende verwarming en/of koeling.”

“Trouwens het gebouw bezit een aantal “primeurs”, vorige week werden drie geleerden bekroond met de Nobelprijs voor Geneeskunde voor hun onderzoek naar de biologische klok bij de mens, wij hebben een verlichtingssysteem ontwikkeld dat inspeelt op het biologisch ritme van de mens waardoor we er in slagen om de vermoeidheidsgraad te verminderen met 10 % van werknemers, wat een duidelijk verschil maakt bij het thuiskomen na een leuk dagje werken.“

“Verder zijn alle nodige technieken aanwezig voor de “indoor positioning” (nvdr: nauwkeurige positiebepaling van mens of object) te kunnen starten, maar ook een “intern Lifi netwerk” (nvdr: draadloos internet via licht). Verder hebben we een volledig autonoom noodstroom netwerk met batterijen waardoor onze mensen kunnen blijven verderwerken tot 4,5 uur na de start van de stroompanne.” eindigt Herman Daniëls.

Rik Koch, Chief Technology Officer, voegt er aan toe: “En vergeten we vooral niet te vermelden dat de absolute topper, onze wijze van verwarmen en koelen is. Dankzij de geothermie verwarmen en koelen wij (volgens de behoefte) het gebouw en in plaats van koelgassen, gebruiken we hiervoor warm water.” Rik vervolgt: “het ganse gebouw is onderverdeeld in zones met de mogelijkheid tot verschillend confortniveau, want naast de klassieke vloerverwarming, die zorgt voor een trage opwarming, worden de pieklasten opgevangen door “plafondunits”.

“Verder zorgen driedubbele beglazing en de 12 cm isolatie in de sandwichpanelen van Schelfhout voor een zo laag mogelijke koel en warmte behoefte. Zo dragen de prefab betonwanden van Schelfhout bij tot een extreem lage warmtebehoefte van 60 kW.” zegt Rik Koch. “Kers op de taart is dat we een gebouwbeheerssysteem geïmplementeerd hebben, zowat de “elektronische goede huisvader” van het gebouw, ook een eigen ontwikkeling, die ervoor zorgt dat bv. geen raam opengezet wordt terwijl de verwarming opstaat, en die zelfs de expansievaten in het oog houdt waardoor de fabrikant ons extra 3 jaar garantie gaf!” vervolgt Rik, “en we experimenteren tevens met AI (artificiële intelligentie) door bv. de vloerverwarming te connecteren met het weerbericht …”

 

Technische fiche
Project: Intellisol
Bouwheer: Intellisol nv
Aannemer: Ivo Gijbels Metaalwerken

Schelfhout leverde voor dit project

  • 955 m² Gladde witte betonpanelen met structuur en 12 cm isolatie
Intellisol
Intellisol
Intellisol
Intellisol

CONTACTEER ONS

Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?