Decathlon Charleroi 

Decathlon Charleroi: sportief met prefab

In Charleroi, op een licht glooiend terrein en geprangd tussen de Ring en de Chaussée de Bruxelles, staat een gloednieuwe Decathlon. Het gebouw is een knipoog naar het industriële verleden van de stad. Niet alleen binnen de prefabmuren is het al sportiviteit wat de klok slaat. Op het dak kunnen sportieve zielen zich in openlucht uitleven op verschillende padel- en minivoetbalterreinen. De architecten van Atelier de l’Arbre d’Or kozen voor betonnen gevelpanelen met een baksteenafwerking. Associate architect Etienne Frankart zegt waarom.

Etienne Frankart: We startten in maart 2019 en moesten in december al klaar zijn. Dat betekent: tien maanden. Door de uiterst strikte deadline was prefab hier het sleutelwoord. We praten over meer dan 6.500 vierkante meter. In principe gaat het om een vrij eenvoudig volume: een rechthoekig parallellepipedum 112 meter lang, 57 meter breed en 7,5 meter hoog , op een verdieping van kolommen. De kolommen scheppen ruimte voor een grote, overdekte parkeerplaats. We opteerden voor kolommen die balken dragen die op hun beurt welfsels dragen. We onderzochten met Schelfhout de afwerkingsmogelijkheden en kwamen uit bij prefab sandwichpanelen met een lengte van 4 meter. Deze samengestelde wanden van 25 centimeter dik hebben tussen de binnenste schil van 9 centimeter en de buitenste van 6 centimeter een 10 centimeter dikke polyurethaanlaag. Aan de buitenkant zijn ze afgewerkt met baksteenstrips van 1,5 centimeter dik.

Deze panelen zijn nog niet zo bekend onder architecten. Hoe kwam u op het idee ze hier te gebruiken?
We wilden de gevels een symboliek meegeven die refereert naar het industriële verleden van de site. Het is belangrijk hoe een gebouw zich tot zijn omgeving verhoudt. De zwarte geglazuurde bakstenen aan de buitenkant van de sandwichpanelen zijn een knipoog naar het erfgoed en de oude industriële activiteit van Charleroi en de omgeving.

Hoe ondervond u het gebruik van deze panelen?
De panelen zijn gevel, isolatie en buitenafwerking in één. Zodra de ruwbouw klaar was, konden we hiermee het volume in één keer afwerken. Met onze korte deadlines gaf ons dat al meteen voorsprong. Ook qua prijs en veiligheid deden we met de panelen ons voordeel: doordat alles in één fase kan is de interventie ter plaatse veel korter dan met de traditionele manier van werken, met metselwerk en bakstenen. Dit was zonder meer voor ons de ideale oplossing. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Eerst hebben we in nauw overleg met de techniekers van Schelfhout een analyse gemaakt. We bezochten ook de fabriek om voeling te krijgen met de techniek. Zo kregen we een goed beeld van hoe het op de werf te realiseren.  Schelfhout gaf veel ondersteuning en maakte de berekeningen. Omdat de wanden en de bakstenen verschillende toleranties hebben, kwam er wat puzzelwerk aan te pas. Zowel bij de studies als bij de bouw ging alles uitstekend.

“We spelen met texturen en kleuren, beton geeft ons architecten veel mogelijkheden om ons uit te drukken  in onze ontwerpen.” 

Ir. Etienne Frankart

Associate architect, Atelier de l’Arbre d’Or

Technische fiche

Bouwheer: Decathlon
Architect: Atelier de l’Arbre d’Or nv
Aannemer: Stadsbader nv
Studiebureau: BSolutions bvba

Ergon leverde voor dit project:

  • Voorgespannen balken
  • Welfsels

Schelfhout leverde voor dit project:

  • 2 485 m² sandwich panelen, 25 cm dik
    Isolatie: 10 cm PU
  • Baksteenstrips: ABC Vulcano Gris
    Kleur voeg: Seifert Ref 930

Is Decathlon een tevreden klant?
Onze klant is even tevreden als wij. Het resultaat is precies wat in de plannen was voorzien. En zoals ik al zei speelde timing een heel belangrijke rol. Op de dag dat ze de eerste steen legden, waren de uitnodigingen voor de inhuldiging van de nieuwe winkel bij wijze van spreken al gedrukt. We moesten alles doen om binnen die strikte timing te blijven. Wel, we hebben alle deadlines gehaald en de winkel is eind december, geheel volgens plan geopend.

Waarom werkt een architectenbureau met prefabbeton?
Met prefabbeton kan je gebouwen als een grote mecano in elkaar zetten. Dat was hier zeker een groot voordeel. Maar los daarvan biedt beton, en dan vooral prefabbeton, veel meerwaarde, ook in projecten van heel andere aard. We gebruiken beton natuurlijk al lang voor de stabiliteit en de ruwbouw. Een waaier van diverse prefabelementen biedt tegenwoordig ook almaar meer interessante mogelijkheden voor de binnen- en buitenafwerking. Het ging in Charleroi om gevelpanelen, maar het kan net zo goed over balkons, kolommen en balken gaan. Ze dragen bij tot onze  hedendaagse architectuurtaal. De sector is volop in ontwikkeling en we gaan steeds verder in het gebruik van het materiaal. Men spreekt zelfs al over ‘doorschijnende gevelkaders’. Eens goed berekend maken we almaar grotere overspanningen, of het nu balken of vloerplaten zijn. We spelen met texturen en kleuren, beton geeft ons architecten veel mogelijkheden om ons uit te drukken  in onze ontwerpen.

Hebt u de prijs vergeleken met de prijs van klassiek metselwerk?
Het was snel duidelijk wat het voordeligst was. Metsers inzetten voor een project van deze omvang, op die hoogte – want het gebouw staat op pijlers – had enorm veel mankracht gevergd. Met de beklede prefabelementen daarentegen konden we het aantal partijen en interventies beperken. Dat werkte niet alleen sneller en efficiënter, maar het drukte ook de kosten. Een tot in het detail uitgewerkte prijsvergelijking hebben we niet gemaakt, maar het was snel duidelijk dat we de juiste en in alle opzichten meest voordelige keuze hebben gemaakt.

Atelier de l’Arbre d’Or

Het architectenbureau is opgericht in 1990. Het telt vandaag twintigtal architecten onder leiding van vijf associés, waaronder Etienne Frankart. Hun dagelijkse kost: het verzoenen van creativiteit, functionaliteit en technologie. Het resultaat van hun werk is terug te vinden in woningen, kantoren, gezondheidszorg, stadsplanning, erfgoed, … Enkele recente verwezenlijkingen die de stempel van Atelier de l’Arbre d’Or dragen: ecologische woonwijken op diverse locaties, de nieuwe kazernewijk en het hoofdkantoor van CBC (KBC) Bank en Verzekeringen in Namen. Last but not least: ook de nieuwe Decathlon in Charleroi.

Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!

CONTACTEER ONS

Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?