Sporthal te Laventie

Hoe maak je een muurtekening met prefabwanden?

Matthieu Hartz is werfleider bij het Franse bouwbedrijf Donnini, dat is gespecialiseerd in nutsgebouwen zoals scholen, sportzalen,  theater- en industriële gebouwen. In Laventie, Noord-Frankrijk, net over de Belgische grens, leverden ze een sporthal op. Maar geen  gewone…

De architect kreeg een ingeving.
Matthieu Hartz: “Dat kan je wel zeggen. Elke architect heeft zo zijn plannen, ideeën en persoonlijke toets, maar hier kreeg de architect een inval, terwijl  de werken al aan de gang waren. Hij wou in reliëf een tekening over de gehele lengte van de gevel. Dat maakte deze werf net iets  moeilijker dan we hadden ingeschat. Veel uitdagender ook. En achteraf bekeken, eentje voor de analen.”

Je hebt je voor advies tot Schelfhout gericht.
M.H.: “We werken al een tijd met hen. Ik ging om raad bij Sirik Hendrijckx om te weten of zo’n kunstwerk op de gevel wel haalbaar zou zijn, en welke mogelijkheden hij eventueel zag. Al snel bleek dat Schelfhout de middelen en de kennis in huis had om zo’n klus te klaren. Het werd een leerzame ervaring.”

Ja, hoe doe je dat, een basreliëfgevel creëren met prefabwanden?
M.H.: “De oplossing: een dragende structuur die bestaat uit ter plaatse gegoten wanden waar isolatie op werd aangebracht en waar een betonpaneel van Schelfhout aan bevestigd werd als afwerking van de gevel.

“Al snel bleek dat Schelfhout de middelen en de kennis in huis had om zo’n klus te klaren.”

Matthieu Hartz

Werfleider, Donnini

Technische fiche

Bouwheer: het gemeentebestuur van Laventie
Hoofdaannemer: Donnini SAS
Architect: JINKAU
71 rue Pasteur – F-59110 La Madeleine
Studiebureau: Berim
297 Boulevard de Liège – F-59502 Douai
Leverancier matten: Debray moulage

Schelfhout leverde voor dit project:

 • 565 m² panelen van 10 cm dik

  Het geniale zit hem natuurlijk in die wanden. Er zijn met de hulp van het reken- en tekentalent van de architect twee rubberen matten gemaakt met het reliëf erin. Schelfhout maakte de panelen door hoogwaardig zelfverdichtend beton op de matten te gieten. We hebben  de bekisting telkens op de matten verschoven zodat we een doorlopend motief kregen eens de panelen geplaatst waren. Het resultaat is één grote doorlopende reliëfmuurtekening. We zijn zeer blij met het mooie resultaat. Kijk zelf maar.”

  Schelfhout denkt met je mee…
  M.H.: Als ze “ja” zeggen, is het “ja”. Als ze “nee” zeggen, valt er te praten, maar ze blijven altijd zeer correct. Het reliëf is paneel per paneel gegoten. Daarna kregen wij deze één voor één in de volgorde waarin we ze moesten monteren om de ganse geveltekening te doen kloppen.

  Moeilijk gaat ook?
  M.H.: “Ik kon met Sirik een kijkje nemen in de fabriek in Houthalen om de kwaliteit van de panelen te zien. Dat stelde me gerust, het  was perfect! Ik moet deze vakmannen bedanken en feliciteren met het resultaat, want wat zij hebben gedaan is ingewikkelder dan gewone prefabwanden De tekening moet kloppen, alles moet boven en onder mooi aansluiten. Niet simpel, zeker niet wanneer je alles plat voor je en ondersteboven ziet, want zo is dat in de productie, maar het is helemaal gelukt. Voor de mannen van Schelfhout, hun werk en hun precisie: dikke merci!

  Lees nog meer interessante artikels in ons magazine Element!

  CONTACTEER ONS

  Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?