Via Nova 

Via Nova: waar de patiënt een paard is

In Bree is een paardenstal gebouwd die veel meer is dan een paardenstal. Het is een kliniek waar gespecialiseerde kennis van over de hele wereld samenkomt om paarden weer beter te maken. Ze worden er gediagnosticeerd, ondergaan chirurgische ingrepen in een ultramoderne operatiekamer en kunnen er revalideren. Wie spreekt over paarden, denkt niet meteen aan beton… tenzij je bouwcoördinator Marc Symons bent.

Marc Symons: Aan de buitenzijde doet het gebouw denken aan een middeleeuwse, ruïneachtige nabootsing van rotsmuren. Een patio verbindt alle  eenheden: burelen, kliniekgedeelte, operatiekamer, behandelingsruimte. Aan de overzijde verblijven de paarden. In de stallen heb je de beleving van het hout, en alles wat bij een paardenstal past, zoals de typische stalboxen. De houten spanten helpen het klimaat in de stallen optimaal te houden voor de paarden.

Alles draait hier om het paard.
Marc: Juist. Wat we hier zien is een ziekenboeg met aparte ruimtes. De patiënten zijn hier paarden die een probleem hebben en beter moeten worden. Vaak gaat het om problemen met rug, benen, spieren of pezen. Ze zijn hier in uitstekende handen en krijgen de nodige gespecialiseerde zorgen, net zoals
in een ziekenhuis voor mensen. Het gebouw omvat een ultramoderne operatieruimte voor chirurgische ingrepen, een RX-ruimte en wachtruimtes. Ze  hebben hier ook de grootste MRI-scanner van Europa, die rechtstreeks in contact staat met Engeland. De ruimtes voor de paarden zijn zo uitgerust dat zij zich nergens aan kunnen kwetsen en snel revalideren.

Hoe rijm je beton met paard?
Marc: Dan moeten we het over de muren en de overspanningen hebben. Wat de muren betreft hebben we tegen een staalconstructie zeer hoge betonnen
wanden van Prefaco geplaatst. De combinatie van staal en beton is hier erg dankbaar. Als je ziet hoe je met weinig middelen een ruwe betonwand tot deze beleving kan brengen en dat op een vrij eenvoudige manier… Kijken we naar de betonnen overspanningen, dan zijn deze met hun diktes ook
uniek te noemen. Voor alle bureaus gebruikten we betonnen panelen, ruwe producten die qua afwerking amper een laag verf vergen. De kunst van de producent is een product te leveren dat quasi geen afwerking meer vereist. Het is iets waar we meer en meer naartoe gaan.

 

Technische fiche

Architect: Hans Verelst Architecten, Antwerpen
Bouwcoordinatie: Marc Symons bouwcoördinatie, Peer
Bouwheer: Via Nova, Bree

Schelfhout leverde voor dit project:
• PABE 10 + Structuur (betonpanelen van 10 cm dik met Reckli structuur) 612 m²
• PABE 14 + Structuur (betonpanelen van 14 cm dik met Reckli structuur) 4 m²
• SAFEBE 27 – 10 + structuur (sandwichpanelen van 27 cm dik met 10 cm PIR isolatie en met Reckli structuur) 623 m²
• PABE 10 (gladde beton panelen van 10 cm dik) 339 m²
• PABE 14 (gladde beton panelen van 14 cm dik) 1720 m²

Prefaco leverde voor dit project:
• Nulwanden 10 (gladde beton panelen van 10 cm dik – dubbelzijdig glad): 677 m²

CONTACTEER ONS

Wenst u graag meer informatie over ons of kunnen we u verder helpen bij uw eigen project?